Let op Cookies worden op deze website gebruikt voor de beste gebruikerservaring. Indien u verder gaat, gaat u akkoord met het ontvangen van cookies van deze website. Verder

Veel gestelde vragen

De naam ijswijn is bij velen bekent. Wat het exact is en hoe het smaakt weet men vaak niet precies aan te geven. Wanneer men zich in ijswijn zich gaat verdiepen wordt al snel duidelijk dat ijswijn geen gewone wijn is. Vanwege allerlei risico's die de wijnboer loopt is het vele malen duurder dan gewone wijn.
Als men deze wijn eenmaal geproefd heeft en de intense geur en smaak heeft ervaren, dan wil men vaak meer over deze wijn weten. Vandaar dat wij voor u de meest gestelde vragen over ijswijn op een rijtje hebben gezet.

Hoe komt ijswijn aan haar naam?
De naam komt voort vanuit de wijze waarop de druiven voor deze bijzondere wijn worden geoogst. De druiven moet goed bevroren zijn voordat ze geoogst worden. Het moet minimaal 7 tot 8 graden vriezen. De druiven moeten daarnaast ook bevroren geperst worden, zodat alleen van het hele geconcentreerde sap wijn wordt gemaakt. Een zonnestraal kan er al voor zorgen dat de druif gedeeltelijk ontdooit. Dat is dan ook één van de redenen dat de druiven 's nachts worden geoogst. Midden in de nacht is de temperatuur over het algemeen vrij stabiel.
Doordat het behoorlijk moet vriezen, betekent het vaak dat de druifen tot diep in december of zelfs januari aan de ranken moet blijven hangen, totdat de vorst echt invalt.

Welk jaar krijgt de ijswijn mee als de druiven worden geplukt in januari?
De ijswijn draagt in een dergelijk geval dan toch het oogstjaar van het voorbije jaar op de fles.

Hoe wordt ijswijn gemaakt?
IJswijn wordt veelal gemaakt van laat rijpende druiven rassen. Dit zorgt voor een verminderde kans op rotting van de druiven. Daarnaast worden er druivenrassen geselecteerd met een iets dikkere schil, waardoor de druiven beter bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden. De bevroren druiven worden met de hand geplukt en daarna ook met de hand gesorteerd. Het maken van ijswijn is dan ook behoorlijk arbeidsintensief. De bevroren druiven worden bevroren geperst. Hierdoor blijven de schil, de druivenpitten en het gekristalliseerde water achter in de pers. Wat overblijft is een zeer geconcentreerd druivensap. Dit sap ondergaat voor een aantal weken een fermentatie. Daarna rijpt het een aantal maanden op het vat, alvorens het de fles ingaat. Het resultaat is een uitermate smaakvolle en exclusieve ijswijn.

In wat voor soort glas drink je ijswijn?
Er zijn voor ijswijn een aantal speciale wijnglazen ontwikkeld. Deze speciale ijswijnglazen zijn ook in onze webshop te koop. Deze glazen hebben wel hun prijskaartje. Voor de echte liefhebber zijn deze glazen het summum.

Wat is het verschil tussen ijswijn en eiswein?
Ondanks dat deze twee namen op elkaar lijken, is er een verschil tussen deze twee. De eisen in Canada zijn scherper dan voor de Duitse eiswein. Zo moet het voor Canadese ijswijn minimaal -8º C gevroren hebben. In Duitsland is dat 1 graad warmer, n.l. -7° C. Daarnaast worden de druiven voor de eiswein vaak al na 1 nacht geoogst, terwijl in Canada deze vaak langer blijft hangen. IJswijn heeft mede daardoor bij de oogst een hoger suikergehalte, hierdoor is het alcohol percentage hoger en is minder zuurder dan eiswein. IJswijn kan mede door het hogere alcohol percentage langer bewaard worden dan Duitse eiswein. Canadese icewine kan bovendien meteen worden gedronken en tot ongeveer tien tot vijftien jaar ouderen.
Hoe koud drinkt men ijswijn?
IJswijn dient over het algemeen geserveerd te worden tussen de 8 en de 12 °C. Zet de fles een kwartier voor het uitschenken in een wijnkoeler met ijs, of zo'n 1,5 a 2 uur voor het nuttigen in de koelkast.

Hoe lang kan ik ijswijn bewaren in mijn wijnkelder?
Er zijn sites waar wordt aangegeven dat ijswijn makkelijk 25 jaar bewaard kan worden. Dat vinden wij niet geheel juist, aangezien er 25 tot 30 jaar terug nog maar weinig ijswijn werd gemaakt. Men heeft dus nog maar weinig ervaring met het lang bewaren van ijswijnen. IJswijn is eigenlijk iets van de afgelopen 20 jaar. Het werd pas in 1983 een aparte officiele wijn catagorie. Vanaf 1983 werd ook pas officieel ingesteld dat de minimum temperatuur voor het plukken van ijswijn -7 was. Wijn in een kleinere fles rijpt sneller. Veel van de ijswijn zit in kleine flessen van 200 of 375 ml en zijn dus minder lang houdbaar dan grotere flessen. Ons advies is : maak dan ook geen museum van uw wijnkelder en drink ijswijn binnen 10 tot 12 jaar op. IJswijn gemaakt van Riesling kan over het algemeen het langst worden bewaard.

Hoe lang blijft een geopende ijswijnfles goed?
Als de fles eenmaal open is, daarna goed vacuüm is afgesloten en koel staat, dan blijft de fles een week goed.

Heeft u ook een vraag over ijswijn, laat het ons weten!