Let op Cookies worden op deze website gebruikt voor de beste gebruikerservaring. Indien u verder gaat, gaat u akkoord met het ontvangen van cookies van deze website. Verder

Georgië

Georgië aan de zwarte zee is de bakermat van de wijncultuur. De wijnbouw is er meer dan 7.000 jaar oud. De bewezen feiten werden gevonden door de opgravingen, die wetenschappelijk zijn onderzocht. Het grondgebied van de Georgiërs heeft steeds in de belangstelling gestaan van de omringende volkeren. Het land maar ook de wijnbouw is bedreigd en gestimuleerd door Romeinen, Arabieren, Mongolen, Turken, Perzen en Russen. Ook de grieken deden er zich gelden. Telkens zijn er wijngaarden vernietigd en opnieuw gecultiveerd. Hierdoor is de wijnbouw het symbool geworden van de Georgische identiteit.

Al in de 9e eeuw na Christus werd in het vorstendom Kachetie - in Oost Georgië - een academie opgericht met een afdeling vinologie. Vanaf die tijd is er, behalve van vader op zoon, de kennis en vakmanschap van wijnbereiding ook op bredere schaal doorgegeven en bewaard gebleven.

In de tweede helft van de 19e eeuw kende de wijnbouw er een grote bloei. Een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van inheemse druivenrassen werd geleverd door schrijvers en prins Alexander Chavchavadze, die de Georgische wijn ook meer bekendheid heeft gegeven. Op zijn landgoed bij het dorpje Tsinandali liet hij een vinotheek bouwen, die heden ten dagen nog steeds bestaat en waar ook oude wijnen te koop zijn.